Billiga-linser.org – Historik kontaktlinser

billiga-linser.org Billiga kontaktlinser på nätet

Kontaktlinser - Historik

Idag är användningen av kontaktlinser ett vanligt sätt att korrigera synfel. Detta är ett resultat av en lång historisk utveckling. Under medeltiden utvecklades optiken av araberna, och under senare delen av perioden nådde glastillverkningen i Europa sådan kvalité att det blev möjligt att forma linser för glasögon. På 1500-talet kom Leonardo da Vinci med idén om en lins som lades direkt mot ögat. Den första riktiga kontaktlinsen tillverkades av tysken Adolf Fick år 1887. Eftersom de var gjorda av ett hårt material som glas var de dock mycket obekväma att använda. Tårvätskan kunde inte flyta mellan linsen och ögonen, man kunde därför bara använda dem några timmar, sen var man tvungen att ta ur dem.

Dessa problem löstes dock med tiden, och på 1970-talet fick kontaktlinsen sitt kommersiella genombrott när Baush & Lomb lanserade linser av mjukt material. Utvecklingen har fortgått sedan dess, och idag kan välja mellan bland annat endagslinser, månadslinser och kosmetiska linser. Kosmetiska linser syftar inte till att korrigera synfel, utan är avsedda att ändra ögats utseende. Valmöjligheterna näst intill oändliga.

De senaste åren har det dessutom blivit möjligt att handla kontaktlinserna på internet, vilket gör det betydligt billigare och smidigare än att gå till en vanlig optiker. Till skillnad från glasögon syns det inte att man bär kontaktlinserna, såvida man inte använder färgade linser, då det är just detta som är ändamålet. Kontaktlinser har följaktligen blivit ett diskret, lätthanterligt och bekvämt alternativ.